Oběd číslo 1 na cesty: podzimní salát v zavařovací sklenici

Vyhněte se starostem s tím, co si dát k obědu, díky tomuto receptu na zdravý salát, který si můžete připravit na celý týden.

 

Chybí vám často nápady na oběd? Ušetřete si čas a energii tím, že si uvaříte porce podle tohoto jednoduchého receptu na podzimní salát. Tento recept je na dvě sklenice, ale klidně můžete ingredience zdvojnásobit nebo ztrojnásobit a připravit si oběd na celý týden. V praktické zavařovací sklenici (Mason) najdete quinou, sladké brambory, černé fazole, fetu, granátové jablko a špenát. Ne nadarmo vědci z oblasti zdraví radí „jezte duhu“ a tento salát hýří barvami a vitamíny. Quinoa je také skvělým zdrojem vlákniny, bílkovin a hořčíku, takže tento oběd by vás měl zasytit až do večerního jídla.

 

Náš tip: Pokud máte menší sklenici nebo nádobu Tupperware, nechejte zálivku odděleně a polijte jí salát, teprve když budete chtít jíst.

Porce: 2

Doba přípravy: 40 minut

NA SALÁT:

- 1 velká sladká brambora nakrájená na kostičky

- 1 lžíce olivového oleje

- sůl a pepř

- 150 g quinoy

- 4 lžíce černých fazolí z konzervy

- 2 lžíce semínek granátového jablka

- 2 lžíce rozdrobeného sýra feta

- 100 g špenátu

 

NA ZÁLIVKU:

- 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje

- 1 lžička hořčice

- 1 lžíce javorového sirupu

- 1 lžička balzamikového octa

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů.
  2. Plech vyložte pečicím papírem a položte na něj kostky sladkých brambor. Pokapejte je olivovým olejem a přidejte špetku soli a pepře.
  3. Pečte 20 až 25 minut, dokud brambory nezměknou. 
  4. Mezitím uvařte quinou do měkka podle návodu na obalu. 
  5. Rozdělte quinou do sklenic Mason a nahoru položte vrstvu sladkých brambor.
  6. Přidejte černé fazole a semínka granátového jablka.