Citrusový letní salát vám dodá potřebnou energii

Tento šťavnatý citrusový salát je lahůdkou pro chuťové pohárky, zvýší vaši energetickou hladinu a dodá vám spoustu vitamínu C. Obsahuje šťávu z yuzu, japonskou bazalku a kyselý grapefruit a je plný osvěžujících chutí, které pročistí vaše tělo a nasytí vaši duši.

 

Tento salát plný osvěžujících chutí, které pročistí vaše tělo a nasytí vaši duši, obsahuje šťávu z yuzu, japonskou bazalku a kyselý grapefruit. Základ tvoří listy máslového salátu little gem, který je bohatý na vlákninu podporující zdravější trávení. Srdcem salátu je celý grapefruit, který podle studie provedené časopisem Journal of Agricultural and Food Chemistry pomáhá snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu o 15 % a obsahuje 88 miligramů vitamínu C, což je 100 % doporučené denní dávky na osobu. Pohodlně se tedy usaďte a vychutnávejte si tento svěží pokrm dodávající energii po celou letní sezónu.

 

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 15 minut

NÁDOBÍ:

2 pánve

1 prkénko na krájení

1 kuchyňský nůž

 

SUROVINY: 

4 listy salátu little gem

1 grapefruit

8 listů shiso (neboli japonské bazalky)

100 g másla

50 g octu na sushi

25 g šťávy z yuzu 

25 g nerafinovaného cukru

furikake (japonské koření) podle chuti

PŘÍPRAVA:

  1. Nejprve si připravte beurre noisette (hnědé máslo): Na pánvi na mírném ohni rozpusťte máslo. Po rozpuštění ho míchejte a udržujte na mírném ohni, dokud nezíská světle hnědou barvu s oříškovou vůní. V tomto okamžiku je vaše máslo „noisette“, tedy hotové. Stáhněte ho z plotny a odložte stranou.
  2. V pánvi smíchejte rozpuštěný cukr a šťávu z yuzu a přiveďte k rychlému varu, aby z nich vznikl sirup.
  3. Vytvořte omáčku smícháním koření na sushi, hnědého másla a sirupu.
  4. Omáčku uchovávejte při pokojové teplotě, aby máslo neztuhlo.

SALÁTOVÝ ZÁKLAD:

  1. Odřízněte spodní část salátu little gem, abyste uvolnili jednotlivé listy, a nakrájejte je na šířku na malé kousky.
  2. Grapefruit oloupejte kuchyňským nožem a vyjměte dílky.
  3. Lístky shiso nakrájejte podélně, aby se uvolnila jejich chuť.

SALÁTOVÉ MISKY:

  1. Listy salátu little gem přelijte omáčkou.
  2. Naaranžujte je do jednotlivých salátových misek směrem nahoru a rozprostřete přes ně lístky shiso.
  3. Na salátový základ opatrně položte dílky grapefruitu.
  4. Na závěr pokrm posypte furikake.

 

Užijte si to!