Zahřejte se za chladných večerů pomalu vařenou kuřecí polévkou pho

Tato kuřecí polévka inspirovaná vietnamskou kuchyní voní kuřecím masem a kořením a v zimě vás příjemně zahřeje.

Doba přípravy: 2,5 hodiny (včetně 2 hodin čekání)

Počet porcí: 4–6

 

Toto pho inspirované vietnamskou kuchyní je typickým příkladem pomalého vaření a zároveň příjemnou ukázkou toho, že život nemusí být vždy rychlý. Když necháte všechny ingredience dvě hodiny louhovat v tekutině, vývar nasákne veškerou jejich chutí a tento pokrm pak má opravdu šťávu. Klasické pho obvykle obsahuje červené maso, ale v tomto receptu je místo něj použito kuřecí, což je lehčí a zdravější varianta. Díky zázvoru a koření je tato kuřecí nudlová polévka plná živin, které podpoří i váš imunitní systém.

 

- 1 celé kvalitní kuře 

- 3 kousky badyánu

- 1 lžička semínek koriandru

- ½ lžičky semínek fenyklu

- 1 celá skořice

- 5 hřebíčků

- ½ lžičky černého pepře

- 3 rozdrcené kardamomové lusky

- 2 lžíce rostlinného oleje

- 1 větší zázvor nakrájený na plátky 

- 3,5 litru vody

- 600 g tenkých rýžových nudlí

- 1 červená cibule nakrájená na tenká půlkolečka

- 1 červená chilli paprička nakrájená na tenká kolečka

- 1 limetka nakrájená na klínky

- 4 lžíce jemně nasekaných koriandrových listů

- černý pepř

  1. Předehřejte troubu na 220 stupňů. Kuře vložte do pekáče, posypte špetkou soli a pečte v horké troubě půl hodiny. 
  2. Koření opékejte několik minut na suché pánvi na mírném ohni, dokud nezačne pouštět vůni.
  3. Přidejte rostlinný olej a zázvor a dobře promíchejte. Zázvor nechte dvě minuty restovat. 
  4. Do pánve vložte kuře a přidejte vodu. Nechte ho na mírném ohni alespoň 2 hodiny dusit. Z povrchu odebírejte pěnu. 
  5. Kuře opatrně vyjměte z polévky a natrhejte na kousky. Vývar sceďte a uchovejte ho v teple. 
  6. Uvařte nudle podle návodu na obalu a rozdělte je do misek. Pak na ně položte kousky kuřete. 
  7. Nahoru rozložte červenou cibuli a chilli papričku. Všechny ingredience nakonec zalijte scezeným vývarem a dozdobte limetkou, koriandrem a černým pepřem.